学位外语考试

2019年吉林学位外语考试模拟试题样卷及解析

时间:2019-10-04 19:18:15  作者:admin  来源:吉林大学自考学位  查看:1000  评论:0
内容摘要:2019年吉林省学士学位外语考试模拟试题样卷及解析Paper one 试卷一 (65 minutes ) Part Ⅰ Dialogue Completion (10 minutes , 10 points ) Directions ...
2019年吉林省学士学位外语考试模拟试题样卷及解析
 
Paper one 试卷一
 
(65 minutes ) 
 
Part Ⅰ Dialogue Completion (10 minutes , 10 points ) 
Directions : In this part , there are 3 dialogues with 3 or 4 blanks , each followed by 4 choices marked A , B , C , and D . Fill in each blank with the choice that best suits the situation  until the dialogue is complete. With Dialogue One , all the choices will have to be used . With Dialogue Two and Dialogue Three , one choice will be unused . Mark your answer on the ANSWERSHEET with a single bar through the centre of the letter that indicates your choice.
Frank : I’m glad that our company is starting to be more eco-friendly . 
David :  1  
Frank : We have started to recycle plastic bottles and aluminum cans . 
David : My family has started to bring our own bag to the grocery store instead of using plastic bags . 
Frank :  2  
David : What else are people you know doing to “go green” ? 
Frank : one of my co-workers has a car that runs on natural gas . 
David : oh . I heard that is a lot less expensive ,   3  
Frank : He does . our company just funded a project to build two windmills . 
David :  4  
Frank : Yes . And my uncle Put a big solar panel on the roof of his house . 
David : That is an interesting idea . 
Frank : It is hardly noticeable and it saves him money on the electric bill . 
    A . That is a great way to consume less . 
    B . so he saves a lot of money ? 
    C . Really ? 
    D . Me too.
 
Bert : What kind of hobbies do you have?
Andrew : Well , 1 like building model trains and cars . 
Bert :  5  
Andrew: Yeah, they are, but they look really cool after you’re done. 
Bert: They do! What else do you do in your free time?
Andrew:   6  
Bert: Oh, really? I play an instrument, too. 
Andrew:   7  
Bert: I play guitar, and I like to sing. 
Andrew: We should play some music together some time! 
Bert: Sounds good! 
    A. What instrument do you play? 
    B. Do you play any sports? 
    C. Those look like a lot of work. 
    D. I like to swim and play piano. 
 
Charles: You say that e-commerce will help me to reach more customers. How do I start? 
Edward: The first thing you should do is set up a website for your business.  8  When some-one goes online and searches for your products, they will see your website in a list of choices. 
Charles:   9  
Edward: They will see what you are selling and if they like something, they will buy it online. 
Charles:   10  I can use e-commerce to reach customers that are not in my town. 
Edward: Exactly, and the more customers you can reach, the better your business will do. 
    A. And what happens if they choose to look at my website? 
    B. Then you can list your products on it. 
    C. This is wonderful! 
    D. Why, what¡¯ s wrong with it? 
 
PartII  Reading Comprehension (35 minutes, 40 points) 
Directions : There are 4 passages in this part. Each passage is followed by 5 questions or unfinished statements. For each of them there are 4 choices marked A, B, C and D. Choose the best one and mark your answer on the ANSWER SHEET with a single bar through the centre of the letter that indicates your choice. 
 
Passage One 
 
    This year, for the first time in history, more people are working in service trades than in goods production, according to the United Nations’ International Labor Organization(ILO) this week.
    In 1996, agriculture accounted for 42% of world employment, whth another 21% of workers in goods-producing industries and 37% in service. By last year , the ILO reported that 42% were in services, 37% in agriculture, and 22% in industry. 
    Technology is increasing economic competition in services from banking to tourism and heaithcare. The Internet and air transport now make it as easy to trade services across borders as it is to trade goods. 
“Driving a taxi is much easier than working in the fields,” says Brazilian Valdir de Santos, who has gone from farmhand to taxi driver. But all around him he sees low-paying jobs. Many people who move to Sao Paulo, Brazil, simply exchange a rural struggle with poverty for an urban one. The IEO voices similar concerns in its new report. It says many workers in developing countries remain under-used. 
Every country will continue to need both low-paying and high-skilled workers. But global incomes may be determined by skill levels in services.
Some economists worry about the change. As services become tradable products, workers will face competition from overseas. Princeton University economist Alan Blinder predicts that providers of “per-sonal services,” from hair stylists to trial lawyers, will be OK. But workers are unprotected in jobs where work doesn’t need to be done near the customer. 
For now, most workers in Brazil are simply focused on local realities, not global opportunities. 
 
11. Compared with his previous job, Valdir de Santos’s present one is_______.
A. higher paid  B. lower paid 
C. easier but still low-paying D. harder but high-skilled 
12. What is the IEO concerned about? 
A. The rural labor must struggle with poverty. 
B. The urban labor faces competition from the rural labor.
C. Many workers in developing countries have lost their jobs. 
D. Many workers in developing countries are not fully used. 
 
13. According to the IEO report, more earnings may depend on _________ . 
    A. more high-paying jobs 
    B. the higher skill levels in services 
    C. the rapid development in industry 
    D. the speedy development in science and technology. 
 
14. According to Alan Blinder, service workers not near customers are _________. 
    A. more likely to face competition from overseas 
    B. less likely to face competition from overseas 
    C. likely to have more global opportunities. 
    D. likely to provide personal services 
 
15. Which of the following is the proper title of this passage? 
    A. More People Working in Services Today  
    B. Services: Increasing and Going Global 
    C. Migration of Labor 
    D. Global Opportunities in Services 
 
Passage Two 
 
Work is a family responsibility. Right now you are benefiting from the work of your family. Your parents have worked hard to provide for your physical, spiritual, and emotional well-being. They do expect you to share some of the load. 
 On my son’s Graduation Day from the Harvard Business School, Dean Kim Clark asked each of the graduating students in the front rows to look behind them at their loved ones. As the graduates turned around, Dean Clark paused and said,”Were it not for the support of your family members, you would not be receiving this honor today.” And so it is for each of you. You have received much. In turn, you are expected-even required-to offer similar support and love to your own children and families. This does not mean continually”hanging out.” As you grow older, your parents expect you to provide for yourselves and become independent. 
    We all share in the work. Remember it is important to start early in life to teach your children that they should do their part in the work of a family. Those of you who have had the experience of growing up in a home where you were taught to work can bear testimony to its value in your life today. 
    We understand that in some places in the world you may encounter hardships when trying to provide for your families. These trials could include serious illness, the loss- of a spouse, the addition of an elderly parent, or providing for your children’s education. But it is my conviction that realization of the importance of work to your family will help you out. 
 
16. The author believes that we should _________ 
A. stay away- from -home   
B take up the family responsibility 
C. share the workload of our colleagues   
D. take good care of ourselves 
17. Dean Clark asked the graduating students to _________. 
A. sit in the front rows at the ceremony 
B. take pride in the honor they receive 
C. look back on their university days 
D. bear in mind the support from their family 
18. Upon graduation, students are expected to __________. 
A. do odd jobs in support of their families 
B. take good care of their- parents 
C. become independent of their parents 
D. hang out around their homes 
19. The word “testimony”(Para. 3) is closest in meaning to “__________”.
A. responsibility   B. witnes 
C. experience     D. gmtihide 
20. In this passage, the author intends to _______
A. highlight the importance of work to family
B. explain the scope of family responsibility 
C. call on students to become independent 
D. describe the hardships suffered by parents 
 
Passage Three 
 
    Experts say over half of the world’s seven thousand languages are in danger of disappearing. Every two weeks one language disappears. 
Sometimes a language disappears immediately when the last person speaking it dies. Or, a local Passage language might disappear more slowly. This happens when an official language is used more often and children stop learning the local language of their parents. Official languages often represent a form of control over a group of people. 
Throughout history, the language spoken by a powerful group spreads across a civilization. The more powerful culture rarely respects the language and culture of smaller groups. Smaller cultures lose their local language as the language of the culture in power has a stronger influence. 
Experts say protecting languages is very important for many reasons. Languages contain the histories, ideas and knowledge of a culture. Languages also contain valuable information about local medi-cines, plants and animals. 
Many endangered languages are spoken by native cultures in close contact with the natural world. Their ancient languages contain a great deal of information about environmental systems and species of plants and animals that are unknown to scientists. As the last speakers of a language die off, the valua-ble information carried within a language also disappears. Language is, in many ways, a window to the mind and the world. 
Any hope for protecting languages can be found in children and their willingness to learn. It is these young people who can keep this form of culture alive for future generations.

21. Which of the following is true? 
A. No one can prevent languages from disappearing. 
B. There will not be any local languages left some day. 
C. There have existed 7 ,000 languages in history. 
D. Half of the world¡¯s languages will possibly disappear. 
22. An official language is a language that _________ 
A. is highly advanced 
B. has a stronger influence 
C. competes with a local language
D. has a longer history 
23. Language is a window to the mind and the world because _________. 
A. it contains information about both culture and nature 
B. it represents the working of the human minds 
C. local languages are more closely related to culture 
D. ancient languages can reveal ancient people¡¯s thoughts 
24. According to the passage, a language will be better protected when ________ 
A. it is linked to a powerful culture 
B. people are forced to speak it 
C. it keeps pace with the times
 D. children are interested in learning it 
25. The passage mainly discusses _________ 
A. language and culture 
B. the power of language
C. language protection
D. local languages

Passage Four 

The New York Times has reported on a problem that many of us have but are not aware of--Internet addiction (成瘾). According to reporter Tara Parker-Pope, millions of us are addicted to being online. She says this is a growing problem that is making us more forgetful and impatient. Ms Parker- Pope writes about various reports highlighting how technology is changing people. In one, she quotes cyber-psychologist Dr. Elias Aboujaode who says:“More and more, life is resembling the chat room.”He said we are living in “virtual lifestyles” , which is negatively affecting our real-life relationships. Nicki Dowling, a clinical psychologist from Melbourne University in Australia, concluded in a recent study that ten per cent of young people had what she called “Internet dependence". 
    Tara Parker-Pope quizzed experts in this field on what the signs are of being overly absorbed in technology. She came up with seven indicators of “tech overload”. The first is whether you check your e-mail before doing other things. Another sign is if you always anticipate and look forward to your next online visit-a sure sign of dependence and addiction. The third point is if you say, “just a few more minutes” when someone wants you. Parker-Pope found your interaction with others also says a lot about how important the Internet is compared with family and friends; do you lie about how much time you spend online or choose to surf the Net instead of going out with others? Other indicators include the “online lift” that stops you being unhappy, and others” complaints about you always being online. 
 
26. Which of the following can be the title of this passage? 
    A. Internet Addiction. B. Virtual Lifestyles. 
    C. Indicators of Net Dependence. D. Importance of the Internet.
27. According to Tara Parker-Pope, millions of people ________ 
A. have realized the problem of Internet addiction 
B. cannot get rid of their habit of staying online 
C. have become more patient and careful online 
D. welcome the changes brought about by technology 
28. What does Dr. Elias Aboujaode think of the virtual lifestyles that we are living in? 
A. They make people eager to talk to each other. 
B. They make people more dependent on the Internet. 
C. They have a negative effect on real-life relationships. 
D. They get more people interested in online studies.
29. Which of the following is NOT a sign of Internet addiction? 
A. Checking e-mail before doing anything else. 
B. Expecting all the time the next online visit. 
C. Surfing the Net instead of going out with others. 
D. Arriving late for important appointments. 
30. What does “tech overload” (Para. 2) mean in the passage? 
A. Over-absorption in the Internet. 
B. Over-dependence on e-mail. 
C. Over-interest in technology. 
D. Over-interaction with friends. 

Part III Vocabulary and Structure (10 minutes, 10 points) 
Directions: There are 20 incomplete sentences in this section. For each sentence there are 4 chokes marked A, B, C and D. Choose the one that best completes the sentence. Mark your answer on the ANSWER SHEET with a single bar through the centre of the letter that indicates your choice. 

31. Why are you laughing at me? You don’t know the answer, _________ 
A. too B. either  C. neither D. also 
32. In order to be back in shape, I managed to stick _________ 
A. to  B. on  C.with D. in 
33. I certainly appreciate you _________
A. to have brought   B.to bring  C. bring   D bringing
34. There are more pressing matters_________at the moment 
A. attending to   B. being attended to  C. attend to   D. to be attended to 
35. _________for the doctor on board the plane, the passenger could have ended up dead.
A. Had it not been  B. Were it not   C. If it was not  D. If it had been not 
36. A crisis like _________ 1973-74 could put one in ten companies into bankruptcy. 
A. that of  B. one in  C. those of  D. ones in 
37. That vase is worth one million pounds now. If only you _________ it! 
A. didn’t sell   B. hadn’t sold   C. haven’t sold   D. wouldn’t sell 
38. There are no vacant seats on this flight, but there are _________ available on the next one.
A. little  B. a little  C. few D. afew 
 
39. Technology for text messaging _________ available to the general public for about a decade. 
    A. is B. has been  C. will be  D. will have been 
40. The new policy is meant to force enterprises and individuals to _________ energy-saving measures. 
A. adapt  B. adopt C. adjust D. admit 
41. The house is too small for -a family of seven, and ____, it’s too far away from the city. 
A. therefore B. however  C. moreover D. actually 
42. I believe Eugene Linen’s writings about animal intelligence will give you a new _________ on the subject.
A. principle B.performance  proposal  Dperspective
43. My boyfriend bought me a big dinner to _________ being late for our date the day before. 
A. make, up for  B. make out of  C. make way for  D. make fun of
44. The little girl did not seem to be _________ frightened of being left alone in the dark house. 
A. in the least    B. in the end  C. in any case  D. in a sense 
45 To use the machine, first _________ the proper coins, then select the drink you want and press the- button. 
     A. place   B. insert  C. toss   D. throw
46. Ever since the new movie _________ , the leading actor and actress have tried to avoid their fans. 
A. came on  B. came off  C. came out   D. came across
47. When we say that we see light at the end - of tunnel, we mean that victory is _________ 
A. in practice  B. in question  C. in future  D. in sight 
48. These laws are intended to protect the people and prevent government officials- from __________ their power. 
A. exercising   B. abusing C. executing  D. imposing
49. All the movies I wanted to rent were not available, so as a ( n) _________ I went home and watched television. 
A. relief  B. remedy  C. alternative D. excuse 
50. Many of the people _________ refused to answer any questions. 
A. question  B. questioned  C. questioning D. were questioned 
 
Part IV Cloze (10 minutes, 10 points)
Directions: There are 10 blanks in the following passage. For each numbered blank, there are 4 choices marked A, B, C and D. Choose the best one and mark your answer on the ANSWERSHEET with a single bar through the centre of the letter that indicates your choice. 

A German study has found that chocolate may be good for your heart. This is  51  news for all chocolate lovers. The extensive research was conducted over eight years. The research team  52  the chocolate-eating habits and health of almost 20,000 people. They compared how much chocolate was in their dieto the   53  of heart attacks and strokes they had. Lead researcher Brian Buijsse said: “The good news is that chocolate is not as   54  as we used to think, and may even lower the risk of heart disease and fired stroke.” Mr. Buijsse said his team found that dark chocolate was the  55  kind to eat: “Dark chocolate exhibits the greatest effects, milk chocolate fewer, and white chocolate no effects. ” 
    The study showed that people who ate the most chocolate  56  their risk of having a heart attack by 27%. The risk of suffering a stroke was cut by  57  48%. Experts believe that natural compounds in chocolate called flavonols ( 黄酮醇) are good for our heart. They are found in cocoa beans,   58   dark chocolate (which has more cocoa) contains more of them than milk chocolate (which has more fat). Buijsse warns people not to suddenly eat lots of chocolate: “Eating higher amounts will most likely  59  weight gain. If people start eating small amounts of chocolate, it should replace something else,  60   other high-calorie( 卡路里) sweets or snacks. 
    51. A. fantastic B. terrible C. shocking D. worrying 
    52. A. tested B. followed C. considered D. debated 
    53. A. amount B. portion C. number D. deal 
    54. A. good B. dangerous C. great D. bad 
    55. A. healthiest B. sweetest C. cheapest D. worst 
    56. A. increased B. reduced C. enlarged D. removed 
    57. A. as many as B. as far as C. as much as D. as well as 
    58. A. so B. because C. as D. though 
    59. A. result in B. result from C. lead in D. lead from 
    60. A. practically B. preferably C. presently D. precisely 
 
Paper Two 试卷二
(55 minutes) 
 
Part V Translation (25 minutes, 15 points) 
Directions: Translate the following passage into Chinese and put your translation on the ANSWERSHEET. 
    I have always wondered at the passion many people have to meet the celebrated. The “advantage” you acquire by being able to tell your friends that you know famous men proves only that you are yourself of small account. The celebrated develop a technique to deal with the persons they come across. They show the world a mask, often an impressive one, but take care to conceal their real selves. They play the part that is expected from them, and with practice learn to play it very well, but you are stupid if you think that this public performance of theirs corresponds with the man within. 
 
Part VI Writing(30 minutes, 15 points) 
Directions: You are to write in no less than 100 words a composition entitled“What I Think of the Chinese Dream” You may base your composition on the Chinese clues given below. Write your composition on the ANWSER SHEET. 

近年全国上下都在谈论“中国梦”;
你心目中的“中国梦”是什么。
 
试题答案
 
Part I Dialogue Completion (10 minutes ,10 points) 
1.D 2.A 3.B 4.C 5.C 6.D 7.A 8.B 9.A 10.C 
 
Part II Reading Comprehension (35 minutes ,40 points) 
11. C 12. D 13. B 14. A 15. A 16. B 17. D 18. C 19. B 20. A 
21. D 22. B 23. A 24. D 25. C 26. A 27. B 28. C 29. D 30. A 
 
Part ⅢVocabulary and Structure ( 10 minutes ,10 points) 
31. B 32. A 33. D 34. D 35. A 36. A 37. B 38. D 39. B 40. B 
41. C 42. D 43. A 44. A 45. B 46. C 47. D 48. B 49. C 50. B 
 
Part Ⅳ Cloze( 10 minutes,10 points)
51. A 52. B 53. C 54. D 55. A 56. B 57. C 58. A 59. A 60. B 
 
Part V Translation(25 minutes,15 points) 

参考译文

我始终不明白为什么那么多人热衷于见名人。在朋友面前吹嘘自己认识某某名人,唯一的“好处”只能是表明自己微不足道。名人们个个练就了一套本领,无论遇见谁,都能应对自如。他们向世人展示的是面具,一张常常是美好难忘的面具,而把真实的面貌小心翼翼地掩盖起来。他们只是表演公众期待的角色,表演多了,终能驾轻就熟。如果以为名人们在公众面前的这种表演就是他们真实的自我,你可就犯傻了。 
Part Vl Writing ( 30 minutes , 15 points ) 

参考作文
What I Think of the Chinese Dream
The concept of “Chinese Dream” represents a set of ideals shared by both the leadership and the general public. The ideals may mean” re-emergence of China” ,as officials put it. To me , however, the Chinese Dream may translate into realistic goals pursued by us ordinary citizens.
Then what are some of the goals we are pursuing? Today ,we are looking for things that are more than just pocketbook. We have a richer conception of what a good life means : we want to live in a place where the air is clean: we want to have unpolluted water to drink and healthy food to eat; we need not feel worried when we are ill or as we grow old. Our children can receive good education and get jobs when they grow up. There is fair play in competition and justice in court rulings. These goals should be fully covered by the ideals which are described as the Chinese Dream.
To sum up ,it is the realistic goals held by the masses that form the basis of the Chinese Dream and thus merit more serious attention.

标签:吉林 学位 外语 考试 模拟 

Copyright © 1999-2019 http://www.jldxjy.net     All Rights Reserved

吉林省自考学位外语考试咨询

吉林学位外语申请考试办公室  吉林学位外语考试办公室 

吉教ICP备87951159号